V Česku pokračuje spor o pripojení sa k fiškálnemu paktu

31.01.2013 Celý región

Praha 31. januára (TASR) - Spory medzi predstaviteľmi českých koaličných strán ODS a TOP 09 pokračujú.

Grémium ODS premiéra Petra Nečasa dnes odmietlo ultimátum TOP 09, podmieňujúce podpísanie revidovanej koaličnej zmluvy pripojením sa ČR k európskemu fiškálnemu paktu ešte v tomto roku.

Občianski demokrati by sa k tomuto kroku odhodlali len v prípade, že by bola predtým schválená finančná ústava a ústavný zákon o referende o prijatí eura, pričom zdôraznili, že konzistentný názor vo veci zastávajú už viac ako rok.

Spomínaný dokument podpísalo 17 krajín eurozóny, vrátane Slovenska, ako aj ďalších osem štátov EÚ s výnimkou ČR a Veľkej Británie.

Minister financií ČR Miroslav Kalousek, ktorý podmienku v utorok zverejnil, reagoval dnes vo vysielaní Českej televízie slovami, že ak koaliční partneri trvajú na koaličnej zmluve, bude jej súčasťou aj fiškálny pakt. Inak bude koalícia vládnuť bez zmluvy. TOP09 podľa neho nebude usilovať o predčasné voľby, naopak, je pripravená plniť programové vyhlásenie vlády.

"Predčasné voľby v žiadnom prípade nechceme, preto to tiež nie je žiadne ultimátum," zdôraznil Kalousek. Nádej, že dôjde k nejakej dohode, vyjadril po rokovaní grémia ODS šéf jej poslaneckého klubu Marek Benda.
 

Vyberte región